Икона за регистриране на профил в сайта Регистрация
или
Забравена парола
или

Ако детенцето ви е навършило 6 - 7 месеца и вече стои самостоятелно, най-вероятно се питате дали да му закупите проходилка или да пропуснете и да го оставите да се справи самостоятелно и без нейната помощ. Предполагаме и че сте потърсили и открили много и напълно различни мнения и от майки, и от лекари за ползите и вредите от този детски уред.


Вредни ли са проходилките?

Ако очаквате от нас категоричен отговор вредни ли са проходилките или не, ние няма как да ви го дадем. Можем обаче да ви посочим някой от най-големите ползи и вреди от детските проходилки, за да решите сами дали тези уреди са подходящи за вашето дете или не.

Предимства и недостатъци

Предимства

*Забавни са за децата и подпомагат когнитивното им развитие

Проходилките дават възможност на детето не само да се придвижва самостоятелно из стаята и да разширява кръгозора си, но са оборудвани с различни забавни играчки, с които мъника може да се забавлява, докато изследва света около себе си. 

*Многофункционални са

Почти всички съвременни модели проходилки като Cangaroo, Chipolino, Kikkaboo, Loreli, Moni могат да изпълняват по няколко функции. Някой модели разполагат със забавно табло и музика, други могат да се използват и като играчка за бутане, а има и активни проходилки, които могат лесно да се трансформират и да се използват както за предвижване, за бутане, като люлка, така и за забавление и за хранене на детето.

*Развиват любопитството и самостоятелността

Веднъж научило се да се предвижва с проходилката, любопитството на детето се засилва и то всеки ден открива нови и интересни неща и ги изучава само.

*Развиват и укрепват мускулатурата

Активното движение в проходилката спомага за укрепване на мускулатурата и има благоприятен ефект върху всички системи на тялото на детето.

*Осигуряват свобода на родителите

Една от най-големите ползи от проходилките е, че осигуряват мъничко свобода на родителите. Ако и вие се грижите по цял ден за бебчо и не можете да свършите почти никаква домакинска работа, проходилките ви осигуряват време, в което можете да почистите, сготвите или си изпиете кафето на спокойствие. 


Вредни ли са проходилките?

Недостатъци

*Детето не се научва реално да ходи

Въпреки, че тези уреди са измислени, за да се научат децата да ходят, реално те не изпълняват тази функция. Да, бебчо се предвижва и вие виждате как мести краката си, но всъщност то се научава да бута проходилката, не да ходи самостоятелно. Това понякога може да доведе дори до по-късно прохождане или до стъпване на пръсти.

*Не помагат на детето да се научи да се предпазва

Тъй като проходилките имат предпазен борд, при удар с някой предмет в стаята детето е предпазено от наранявания и вие можете да си мислите, че това е супер, но… Когато започне да ходи, то няма да е изградило навици да се предпазва от удари и наранявания.

*Възможни са инциденти

Въпреки, че проходилките, които могат да се закупят днес са напълно обезопасени, ако оставите детето без надзор е възможно то да обърне проходилката и да се нарани. Когато е в уреда, бебчо се научва да се предвижва доста бързо и ако не сте внимателни, може да прекоси за секунди стаята и да стигне до места, до които не трябва да стига (стълби, шкафове с лекарства, домакински почистващи препарати и т. н., и т. н.).

Тук трябва да направим важно уточнение! Инцидентите с проходилки не се дължат на качествата на самите уреди, а на това, че родителите са изпуснали малчугана от поглед за минутка.

Какво казват специалистите? Полезни или вредни са проходилките?

Както споменахме в началото, и лекарската гилдия, и общественото мнение е раздвоено относно ползите и вредите от проходилките.

Сред противниците на тези детски помощни уреди например са страни като Канада и САЩ, като в Канада от 2004 г. е въведена забрана на проходилките. В САЩ в момента подготвят подобни промени в закона, но забрана все още няма. Основният аргумент за забраната за използване на тези уреди е, че поставено в проходилката бебето е много мобилно и може да се предвижва изключително бързо из помещенията, което от своя страна може да доведе до инциденти. И в двете страни има регистрирани случаи на наранявания на деца, които са били оставени без надзор в проходилката за доста време.

В европейските страни подобни промени не са на дневен ред и причината за това е, че макар използването на проходилки на практика не помага за прохождането, тези уреди носят и своите ползи за развитието на детето и доставят истинска радост на децата.

Специалистите у нас също са разделени на два лагера „за” и „против” проходилките, но мнението на по-голямата част от експертите е, че ако детето няма някакви конкретни здравословни проблеми, проходилката е един чудесен начин за забавление. Разбира се, не бива да се забравя, че този уред е просто помощно средство и трябва да се използва с мярка.

Какво казваме ние?

Проходилките са като всяка една друга играчка или уред за забавление на мъничетата и разбира се, и те си имат както своите ползи, така и своите негативи. Ще срещнете много и различни мнения по въпроса. Някой от тях ще бъдат категорично против използването на тези уреди, други ще бъдат положителни, но истината е една: Няма категорично доказателство, че проходилките нанасят вреда или са опасни за децата!

Важно е да отбележим, че от 1997 г. са въведени нови стандарти за безопасност на проходилките. Променена е ширината им така, че да не могат да преминават през врати, добавени са им спирачки, които да спират проходилката, ако случайно бебето се доближи до стълби и т. н., и т. н.

Затова и нашето мнение е следното - информирайте се за всички „за” и „против” и после вземете решение сами. Ако смятате, че проходилката е важна за развитието на вашето бебче, тогава избирайте модел, който да е подходящ на теглото на детето, да може да се регулира, да разполага със стабилна седалка, основата му да е по-широка, да има стопери и най-важното - да е от марка, която познавате и на която се доверявате.


Вредни ли са проходилките?

Ако използвате този уред внимателно, ако не оставяте детето си за дълго време в него, ако не го оставяте без надзор и най-вече, ако детето ви обича тази играчка, няма никакъв проблем да ползвате проходилка.

Ако пък решите да не купувате подобна играчка, отново няма нищо фатално в решението ви детето ви да се научи да ходи без този уред. Единственото неудобство би било, че ще трябва да сте постоянно след мъничето и вашето натоварване ще е доста по-голямо. Но ако твърдо сте решили да пробвате без проходилка, можете да я замените с бънджи, с активна гимнастика и дори с активна проходилка за бутане. Тези детски играчки са много полезни за децата и могат да ви осигурят мъничко свободно време, за да отморите или да приведете в ред домакинството.

Кога проходилките са категорично вредни?

Тук вече всички специалисти са на едно мнение, а то е, че проходилките не са препоръчителни за използване от деца, които имат здравословни проблеми като рахит, проблеми с опорно - двигателния апарат, ако бебчо е прекалено малък и не може да стои дълго време без подкрепа (няма навършени 6 - 7 месеца) и други.

Тези детски играчки не бива да се използват и ако бебчо получава зачервявания или алергични реакции, ако не се чувства комфортно в проходилката, ако се страхува от нея или ако е болно и плаче.


Напиши коментар

Моля влезте или се регистрирайте за да коментирате