Икона за регистриране на профил в сайта Регистрация
или
Забравена парола
или

Спомняте ли първия си истински приятел като дете? Приятел, с когото не се разделяхте нощем, придружаваше ви в приключенията денем и никога, ама никога не се сърдеше, когато внезапно го изоставяхте и хуквахте навън? Приятел, с когото споделяхте всичките си тайни и колкото и дълго да му говорехте той само кротко ви се усмихваше?



Източник снимка:unsplash.com/


Предполагаме, веднага си спомнихте за любимата си плюшена играчка от детството и точно в този момент се усмихвате носталгично. Сигурни сме също така, че ако сте родители, стаята на детето ви е пълна с всякакви плюшени играчки, с които мъничето ви не се разделя по никакъв повод.

Защо всички деца обичат плюшените играчки?

Според експертите, дълбоката привързаност на децата към плюшените играчки се дължи на факта, че плюшковците им осигуряват комфорт, сигурност, приятелство и са перфектните партньори за игри. 

Те са най-добрата им публика, винаги много внимателна, усмихната и окуражаваща и малките могат да им говорят, да се грижат за тях и да упражняват уменията си, без никакво притеснение. 

И да, обичат ги, защото са много меки, приятни на допир и гушкането им е не само успокояващо, но и много, много, ама много приятно.

Можем да приключим статията до тук, но сме сигурни, че искате да узнаете малко повече за обичта на децата към плюшените играчки и най-вече как тя им помага да се развиват. 

Затова продължаваме и ще се опитаме да ви запознаем с някой от основните причини децата да се не разделят с любимите си меки играчки.

Помагат им да се социализират

За малките плюшковците не са просто играчки. Те са техни истински приятели и с тях изграждат първите си взаимоотношения. Мъниците им дават имена, разговарят с тях, вменяват им определени качества и характеристики и играят ролеви игри. 

Чрез тези взаимоотношения малчуганите се научават да се грижат за някой друг, освен за себе си, разбират какво значи съчувствие, подкрепа и споделяне. На практика, играейки си с любимата си плюшена играчка децата развиват първите си социални контакти извън семейството.

Те са страхотна публика

Ако тихичко се доближите до стаята на детето и се заслушате, най-вероятно ще чуете, че то разговаря разпалено с плюшените си играчки.

Не се смейте, вие също сте го правили като малки. За децата плюшковците, както вече споменахме не са просто играчки, а приятели. Те разговарят с тях, споделят им най-големите си тайни и развиват въображението си. 

А докато разговарят с играчките, малките обогатяват речниковия си запас, изпробват нови думички, които са чули през деня и придобиват увереност да изразяват на глас мислите и емоциите си.

Осигуряват комфорт и спокойствие

Децата намират спокойствие и комфорт само като докоснат меката, пухкава “козинка” на любимото си плюшено животно. Поглаждането на “козината” и гушкането на играчката им дава спокойствие, намалява стреса и ги прави по-уверени. 

Дава им и смелост да се изправят пред нови ситуации. Прегръщайки най-добрия си приятел, нещата стават по-малко страшни и малките се чувстват по-независими и готови да се отделят за пръв път от мама и тате.

Винаги са готови за игри

С плюшените играчки игрите никога не спират. Плюшковците са винаги готови да придружават малките в приключенията им. Те могат да играят всяка една роля, която мъниците им поверят. 

На единия ден могат да бъдат красиви принцеси, които трябва да бъдат спасени от някой злодей, на другия ден са пирати, смели рицари, любим анимационен или приказен герой. А могат да бъдат мама или тате в някоя ролева игра. 

Този вид игри развиват въображението на децата, креативността им и ги учат на независимост и вземане на решения.

Те са винаги добронамерени и усмихнати

Без значение колко пъти са захвърляни и изоставяни в някой ъгъл, плюшените играчки изглеждат винаги усмихнати. Ведрите им муцунки правят света на детето по-малко страшен и тъжен. 

Затова и винаги, когато мъничетата се чувстват изплашени, тъжни или разочаровани от нещо, просто гушват любимата си плюшена играчка и щом се вгледат в милото ѝ усмихнато личице се успокояват.


Източник снимка:unsplash.com

Подаряват най-топлите и сигурни прегръдки

Нищо не стопява болката от ожулените колена или страха от тъмното нощем както топлата и уютна прегръдка на меката плюшена играчка. В момента, в който детето гушне своето любимо животинче усеща както спокойствие, уют, така и топлина. 

Освен това играчките нямат нищо против да останат в прегръдките на мъниците толкова, колкото е необходимо. Те си стоят тихичко, усмихват се и раздават спокойствие и безпрекословна любов.

Те не си “отиват”

За разлика от пластмасовите играчки, които след хвърляне няколко пъти на пода започват да се чупят, плюшените играчки са изключително надеждни и здрави. 

Е, може някоя играчка да остане без око, да е с откъсната ръка или крак, но мама много бързо може да ѝ окаже “първа помощ” и тя да стане отново като нова.

Това, че любимите им играчки са толкова здрави и надеждни успокоява мъниците им вдъхва увереност, че най-добрият им приятел ще е винаги до тях.

Плюшковците са най-верните приятели

Особено през първите години от живота си, мъничето няма много контакти извън семейството и  плюшената играчка се превръща в единствения му истински приятел. Гушкайки любимото си плюшено животно малчо може да му сподели всичко. 

Може да му говори с часове, да го стиска здраво, преди да заспи и да го носи навсякъде със себе си. Поглеждайки любимата усмихната и добродушна муцунка, галейки пухкавата “козина” на играчката мъничето се чувства защитено и спокойно, че другарчето му в игрите е винаги до него.


На какво да обърнете внимание при избор на мека плюшена играчка за вашето дете?

Безопасност

От всичко, което казахме малко по-горе става ясно, че първото, което децата правят е да гушкат и прегръщат силно плюшените играчки. Затова безопасността на артикула, който ще закупите е от първостепенна важност. В този ред на мисли, при покупка на мека играчка е добре да обърнете внимание от какви материали е произведена. 

Имате ли възможност, спирайте се на играчки от естествени материи или на артикули от висококачествени синтетични материи. Важно е също така играчките да не отделят остра миризма и при производството им да не са използвани вредни бои. 

Качество на изработката 

Тъй като ще поставите меката играчка в ръцете на малчо, а както знаете децата често хвърлят, дърпат и стискат здраво играчките си, трябва да се уверите, че артикула, който купувате е с високо качество на изработката. 

Ако е възможно, преди покупката на играчката отидете в магазина и разгледате внимателно плюшковците. Обърнете внимание на здравината на шевовете, на начина, по който са поставени очите на играчката и дали по нея има елементи, които мъничето лесно би махнало.

Ако пазарувате онлайн, спирайте се на меки играчки от популярни производители, за които сте сигурни, че преди да предложат артикулите си ги подлагат на редица тестове за качество.

Подходящ размер

Колкото и да ви харесва огромната плюшена мечка, тя е по-подходяща за подарък на някоя тийнейджърка за Свети Валентин, но не и за малко дете. Плюшковците за малчовци трябва да са с по-малки размери, за да могат децата да ги носят със себе си без никакъв проблем. 

Що се отнася до това как да изберете подходящия размер според възрастта на детето, просто трябва да погледнете етикета на меката играчка, която се избрали. 

На него обикновено е посочено за каква възраст играчката е подходяща, дали може да се пере или не, какъв е съставът ѝ и т. н., и т. н.


Източник снимка:unsplash.com

Съобразете се с желанията на детето

Ако детенцето не е съвсем малко, отидете с него в магазина и нека само си изберете меката играчка, която му допада. Така ще сте спокойни, че мъничето само е открило най-добрия си и верен приятел и ще го обича истински.

Напиши коментар

Моля влезте или се регистрирайте за да коментирате