Икона за регистриране на профил в сайта Регистрация
или
Забравена парола
или


Източник снимка: bghlapeta.com


Имате ли малко дете или бебе сигурни сме, че е поддържате детската му стая абсолютно чиста. Внимателно почиствате пода, отстранявате праха от мебелите и се грижите всяко нещо да е подредено и поставено на мястото му.

Но като съвременни родители, които са наясно колко замърсен е въздуха в домовете ни предполагаме се питате как да погрижите в помещението, в което спи детето ви въздухът да е свеж и чист.

За щастие, живеем във времена на високи технологии и се нуждаете просто от пречиствател за въздух в детската стая, за да сте спокойни, че вашето бебе диша въздух без алергени, прахови частици или миризми от домашните ви любимци.

Как работи този уред?

Всъщност, принципът на работа на това домашно устройство е сравнително прост. 

Най-общо казано, пречиствателят абсорбира замърсения въздух от помещението, пречиства го и го изпуска отново навън, но вече пречистен от алергени, прахови частици и неприятни миризми.

Филтрирането на въздуха става, като след абсорбцията му от пречиствателя, той преминава през няколко филтъра.

Първо преминава през т. нар. “предварителен филтър”. Този филтър задържа по-едри частици като косми от домашни животни, прахови частици или други микроскопични частици, които могат да причинят дразнене.

След това преминава през втори филтър с активен въглен. Този филтър задържа газове, неприятни миризми, изпарения и всякакви други летливи съединения.

Накрая преминава през последния HEPA филтър. Той е подобен като филтрите от прахосмукачките и задържа частици, които не са видими с просто око.



Източник снимка: bghlapeta.com

С какво е полезен пречиствателя за въздух в детската стая?

Повишава качеството на сън на бебетата и малките деца

Тъй като пречиствателят работи постоянно, въздуха в помещението, в което детето ви спи ще е винаги чист и без никакви дразнители и алергени. А щом нищо не му пречи да диша спокойно, маничето ще заспива без проблеми и ще спи дълбоко, пълноценно и непробудно.

Предпазва децата от появата на алергични реакции

Ако обожавате животните и имате домашни любимци, те могат да са причината за появата на различни алергични реакции. Животинките нямат вина за това, но е факт, че космите, които ръсят из цялата къща и пърхота, който пада щом се почешат доста често причиняват кашлица и неприятно дразнене в гърлото особено при малките деца.

Един пречиствател за въздух в детската стая ще филтрира ефективно въздуха в помещението, ще го пречисти от всички косми, миризми и кучешкия или котешкия пърхот и ще осигури по-чиста и здравословна среда за вашето бебе.

Премахва неприятните миризми от детската стая

Да, знаем, че се грижите стаята на мъничето да мирише на свежо и приятно, но няма как да спрете всички неприятни миризми.

Вие не можете, но пречиствателят може бързо и лесно да премахне всички неприятни нежелани миризми от детската стая преди още да ги доловите самите вие.

Помага на вашето дете да диша по-лесно

В публичното пространство ще срещнете мнения, че ако стаите на малките деца са прекалено чисти децата няма да могат да развият естествен имунитет, необходим за поддържане на доброто им здраве.

Всъщност, пречиствателя наистина филтрира въздуха, но не прави помещението стерилно, а само отстранява от въздуха  алергени като цветен прашец, прах и други замърсители, които не само могат да причинят появата на астма при децата, но и да затруднят дишането им.


Как да изберете пречиствател за стаята на детето си?

Изберете устройство с HEPA филтър

Доказано е, че пречиствателите с HEPA филтър улавят до 99,97% от замърсяванията и праха в околната среда. Затова и нашият съвет е, ако търсите високоефективен пречиствател да се насочите към такъв, който има подобен филтър. 

Обърнете внимание на нивото на шум

Ако устройството е шумно това, ще пречи на мъничето да спи спокойно. Затова е важно преди покупката на пречиствател да се информирате за нивата на шум, които достига по време на работа.

Търсете устройство, което не надвишава 27 децибела на най-ниското си ниво на шум.

Изберете правилния размер

Пречиствателите за въздух са предназначени да работят в помещения с определен размер. В този ред на мисли, ако искате наистина да могат да вършат ефективно работата си трябва да се спрете на устройство, на което капацитета на работа отговаря на квадратурата на помещението (на размерите на детската стая на вашето дете).

Проверете скоростта на подаване на чист въздух (CADR) на устройството

Пречиствателите с по-висок CADR могат да пречистват повече кубични метри в минута.

Помислете за пречиствател, сертифициран по ENERGY STAR

Не всички уреди, които се предлагат на пазара са сертифицирани по  Energy Star и дори да не откриете модел и марка с подобен сертификат не е проблем. 

Все пак, ако успеете да откриете пречиствател със сертификат Energy Star съветът ни да се спрете на него, тъй като щом има подобен сертификат това означава, че е много по-икономичен като разход на енергия.

Проверете цената на филтрите за подмяна

Понякога по-ниската първоначална цена, на която се предлага определен модел и марка пречиствател в дългосрочен план може да се окаже не толкова изгодна покупка.

Затова не е зле преди покупката да проверите каква е цената на филтрите и всички останали консумативи, от които ще се нуждаете за поддръжката на пречиствателя за въздух в детската стая.



Източник снимка: bghlapeta.com

Препоръчани марки и модели пречистватели за въздух за детската стая

В търговската мрежа ще откриете голямо разнообразие от модели и марки пречистватели, което може да ви затрудни да направите най-подходящия избор. 


За да ви улесним поне мъничко направихме една бърза анкета сред българските майки, които ни споделиха от кои марки и модели пречистватели са много доволни:


  • Philips Серия 2000i - Моделът разполага с HEPA филтрираща система, която премахва 99,97% от замърсителите на въздуха. Освен това е в състояние да пречисти въздуха в помещение от 20 м2 за по-малко от 9 минути. 

Пречиствателят за въздух на този бранд разполага също така с четири режима на работа, нивото му на шум е много ниско, а белият шум, който генерира помага на бебетата да спят спокойно и непробудно.

  • AirFree E125 - Моделът е напълно безшумен и гарантира спокойния сън на децата. Освен това използва високотехнологична термодинамична технология, не изисква смяна на филтри или друг вид поддръжка и не на последно място е сред малкото устройства, които намаляват количеството на озон.

  • Philips AC2889/10 - Този модел допада изключително много на майките, тъй като е безшумен, унищожава до 99,97% всички замърсители, включително и неприятните миризми. Осен това разполага с 3 автоматични режима на работа и с 5 режима на работа с ръчна настройка. 


Източник снимка: bghlapeta.com

Овлажнител за въздух или пречиствател - кое е по-доброто за детската стая?

Засягаме този въпрос точно в тази статия, тъй като една немалка част от родителите се питат дали да използват вместо пречиствател овлажнител на въздуха.

Истината е, че и двете устройства са много полезни и ефективно подобряват качествата на въздуха в дома, но начинът, по който го правят е различен.

Пречиствателят, както вече стана ясно е домашно устройство, което улавя и премахва от въздуха в детската стая прахови частици, алергени, бактерии, миризми, спори на мухъл, химически замърсители и други. Той работи непрекъснато в стаята на детето или бебето и се грижи въздухът в помещението да е безопасен, свеж и чист.

Овлажнителят за детска стая е домашен уред, който се грижи за овлажняването на въздуха в помещението. За разлика от пречиствателя, овлажнителят не работи непрекъснато, а само докато достигне определени нива на влажност в помещението, в което е поставен.

Плюс това, за разлика от пречиствателя, за да работи  устройството за овлажняване на въздуха се нуждае от вода, която се поставя в контейнер и след нагряване се превръща в малки капчици пара, които “изстреляни” от устройството в помещението повишават нивото му на влажност.

Обикновено се използва, когато в стаята въздухът е прекалено сух, а както знаете, сухият въздух дразни не само кожата, но и гърлото на малките и често предизвиква появата на кашлица, запушен нос и дори проблеми с гърлото.


Видео: Phillips AC2887 Air Purifier: A Solid Alternative to Mi Air 2S ?


Често задавани въпроси

Какво е пречиствател за въздух?

Това е устройство, което абсорбира въздуха, който циркулира в помещението, филтрира го и го изпуска отново, но вече пречистен от прахови частици, алергени и неприятни миризми.

Какви видове пречистватели има?

На пазара се предлага изключително голямо разнообразие от видове пречистватели. Някой от най-популярните видове са:


  • Пречистватели с HEPA технология

  • Устройства с активен въглен

  • Пречистватели с UV технология

  • Въздухопречистватели със смесена технология

  • Пречистватели с отрицателни йони

  • Озониращи пречистватели и други

Как да поръчам?

Достатъчно е просто да влезете на страниците на нашия магазин БгХлапета, да посетите категория “Полезни уреди за дома и безопасност” и да откриете пречиствателя за въздух за детска стая, който искате да закупите. 

Щом се спрете на модела и марката пречиствател, просто го добавете в количката за пазаруване и натиснете бутона “Купи”.

Напиши коментар

Моля влезте или се регистрирайте за да коментирате