Икона за регистриране на профил в сайта Регистрация
или
Забравена парола
или

Защо и как да използвате играчки за баня?

Източник снимка:bghlapeta.com


Трудно ви е да изкъпете спокойно детето и винаги след баня излизате изнервени и с мокри дрехи? Не разбирате как децата на приятелките ви не само обичат времето за къпане, но и с желание влизат във ваната? Питате се каква е тайната, която приятелките ви знаят, а вие не. 


Истината е, че тайна няма. Просто приятелките ви използват играчки за баня.

Защо да използвате и вие играчки за баня?

Малките сладурчета невинаги обичат времето за къпане, а дори да го обичат не могат да стоят за дълго време на едно място. За тях търкането на крачетата и коремчето, и миенето на косичката с шампоан са скучни и досадни неща. 


А когато нещо им е скучно и продължава повече от 5 минути, малките напълно логично се противят.


Ако обаче пуснете няколко играчки във водата, докато ги къпете, вниманието на мъниците моментално ще се насочи към забавната игра с играчките и къпането ще се превърне в едно от любимите им неща, които вършат заедно с мама или тате.

Какво представляват играчките за баня?

Най-общо казано, това са детски играчки, които са не само забавни, но и които могат да “плуват” и не потъват. Обикновено са произведени от леки материали като мека гума или пластмаса. Освен това са кухи и без дупчици по тях, за да остават на повърхността на водата, а не да потъват. 

Популярни бебешки играчки за баня

Въпреки, че не е задължително да купувате играчки специално за баня, съветваме ви да го направите, защото само така можете да сте спокойни, че играчките, с които детето ви си играе по време на къпането са подходящи и напълно безопасни за него.


Колкото до видовете играчки за баня, то разнообразието, което се предлага в онлайн и физическите магазини е наистина огромно. 


Ако все пак се нуждаете от някакви насоки, то можем да разделим играчките за баня на няколко основни вида.


Гумени играчки


Сигурни сме, че първата играчка за баня, за която се сещате е класиката в жанра - жълтото гумено пате. 


Разбира се, днес на пазара се предлага широка гама от гумени играчки във формата на различни животни, сред които да избирате според предпочитанията на детето си. Това могат да са както патета като патицата Мис Тара или патешкото семейство, така и таралежчета, слончета, мечета, морски звезди и какво ли още не.


Гумените играчки на популярни марки като Hape са забавни, цветни и много интересни за най-малките. Те плуват, когато малките ги натиснат под водата изскачат, а и с тях можете да играете заедно с детето на различни смешни игри.



Защо и как да използвате играчки за баня?

Източник снимка:bghlapeta.com


Пръскалки, помпи и фонтани

Този вид играчки са не само много забавни, но и образователни.  Пръскалките например са предназначени за мъничета над 18 месеца и представляват пластмасови пръскалки, пълни с различни по цвят мъниста. 


За да си играят, малките трябва да напълнят пръскалките с вода и после да стиснат меката гумена топка отгоре на пръскалката и да “изстрелят” водата. Това е чудесно забавление в банята, с което можете да се включите и вие. 


Разбира се, трябва да сте подготвени, че щом веднъж малките се научат как да пълнят пръскалките и да ви пръскат, няма да остане сухо място по вас. Но пък забавлението си струва.


Помпите пък имат вградени дюзи, които изпускат вода в различни форми, което забавлява страшно много децата и те могат с часове да пълнят помпата и да “изстрелват” водата под разнообразни форми.


Фонтаните обикновено са в различни форми и могат или да се закрепят на стената на ваната или да плуват във водата. Фонтанът “Морска звезда” на  Munchkin например плува свободно по повърхността на водата и докато плува се върти, свети и пръска малки струи вода. 


Сред моделите на Prince Lionheart пък има и играчки - фонтани, които се закрепват на стените на ваната и се въртят като въртележка, докато пръскат струи вода.


Защо и как да използвате играчки за баня?

Източник снимка:bghlapeta.com

Меки кубчета

Меките кубчета на Playgro за подходящи за деца над 6 месечна възраст. Представляват меки, непотъващи кубчета с цветни картинки на животни, букви и цифри. 


Децата могат да ги нареждат, докато вие ги къпете, да ги събарят във водата и после пак да ги нареждат. Забавата е изключително голяма, а наред с играта малките развиват грубата си моторика, координацията си и не на последно място научават буквичките, цифрите и цветовете.

Подводници

Една от най-забавните играчки за баня са подводниците. Това са играчки, които се движат по дъното на ваната, а след като детето ги пусне, изплуват плавно на повърхността. Играчките имат забавни водни функции, страхотна плаваемост и като бонус, в тях има още една играчка (подводничар).


На този принцип има и други подобни играчки. Такива са подводниците, изстрелващи вода, когато излязат на повърхността на Plan Toys, очарователната синя подводница на Green Toys и много други.



Защо и как да използвате играчки за баня?

Източник снимка:bghlapeta.com

Топки за баня

Най-общо казано, това са пластмасови, прозрачни топки, вътре в които имат малки, цветни играчки с различни форми. Когато са пуснати във водата, цветните играчки в топките се въртят, което много забавлява най-малките.


Сред моделите топки за баня на Munchkin един изключително много се харесва на най-малките. Играчката представлява една топка за баня, която има два различни повърхности. 


Едната половина е гумена с малки дупчици по нея, а другата - пластмасова. Когато детето вдигне топката, през дупчиците на гумената повърхност на топката водата се процежда по много забавен за малките начин.

Риболов в банята

Още една много забавна и интересна игра за най-малките е риболов в банята. Компании като Tomy Toomies, Chicco, RToys и много други предлагат широка гама от комплекти за риболов в банята. 


Всеки комплект съдържа определен брой гумени играчки, кепче и въдица с магнит. Децата обожават да “ловят” играчките и се забавляват невероятно много, когато уловят някоя играчка и я стиснат, за да издаде звук.

Как да изберете правилните играчки за баня?

Според възрастта

Играчките за къпане, които се предлагат са изключително много и разнообразни и в никакъв случай не се ограничават само до видовете, с които ви запознахме току-що. 


Така че от вас зависи на какъв вид ще се спрете. Едно нещо обаче не бива да забравяте, когато избирате играчки за баня, а именно за дете на каква възраст ги купувате.


В този ред на мисли ние ви съветваме, преди да се спрете на вид и марка играчка да потърсите информация дали е подходяща за възрастта на детето ви.


На опаковката или в описанието на играчката задължително производителите посочват както материалите, от които е изработена, така и годините на децата, за които е предназначена. 


Не откривате ли подобна информация, не купувайте играчката, тъй като най-вероятно тя не е с високо качество.

Според материала и качеството

Както споменахме малко по-горе, играчките за баня трябва да са изработени от леки материали, които не потъват, могат лесно да се почистват и не мухлясват от водата. 


Затова е много важно да обърнете внимание от какъв материал са изработени и да се спирате само на играчки, които са произведени или от качествена пластмаса, или от мека гума.


Що се отнася до качеството, тук съветът, който можем да ви дадем е да се спирате на играчки за къпане водещи марки като:


  • Tomy Toomies

  • Chicco

  • Munchkin

  • Prince Lionheart

  • Playgro

  • RToys

  • Hape 

  • Skip Hop и други



Защо и как да използвате играчки за баня?

Източник снимка:bghlapeta.com


Тези и още няколко други марки произвеждат играчки от най-високо качество и можете да сте напълно спокойни, че всеки един продукт, предлаган от тях тестван и съобразен с интересите и физиката на малките. 


Освен това водещите брандове създават и предлагат не само играчки, които да са забавни за игри, но играчки, чрез които детето може да развива координация, моторика, когнитивно и логическо мислене.

Напиши коментар

Моля влезте или се регистрирайте за да коментирате