Икона за регистриране на профил в сайта Регистрация
или
Забравена парола
или

Ученето чрез игри е изключително важна част от развитието на децата. Забавлявайки се любимите си играчки малките разширяват кръгозора си, опознават света около себе си и се развиват физически и интелектуално.

Като родители знаете, че играчките са важни за малчуганите и предполагаме, че вече сте натрупали немалка колекции от различни по вид и форма играчки, с които детето ви да се забавлява. 

Ние обаче ви предлагаме да помислите и за покупката на образователни играчки, тъй като този вид играчки носят огромни ползи за развитието на детето.


Защо образователните играчки са полезни за децата?

Източник: unsplash.com

Какво представляват образователните играчки?

Това са играчки, чрез които вашето дете има възможност да опознае себе си и света, който го заобикаля. 

Образователните игри му позволяват, докато си играе да усвои различни умения, които да му бъдат полезни на по-късен етап, да развие фината моторика, социалните си умения, когнитивното и логическото си мислене и да мисли креативно.

Какви ползи за децата носят образователните играчки? 

Помагат за повишаване коефициента на интелигентност на малките

Този вид играчки са проектирани по начин, който повишава грамотността на децата, развива координацията и двигателните им умения и не на последно място - уменията им за идентификация. 

Играейки си с образователни играчки от ранна детска възраст малките предизвикват сами себе си и постепенно развиват интелекта си и тренират уменията си за запаметяване.  

Подобряват развитието на сетивата им

Различните видове интелигентни играчки помагат за развитието на различни сетивни умения като допир, звук, зрение и други. 

Така например, играчките предназначени за мъници в най-ранна възраст (от 1 до 12 месеца) са в ярки цветове и често издават звуци или светят. Играейки си с тях, дечицата подобряват и развиват зрението и слуха си. 

Образователните играчки за по-големите малчугани като пъзели, кубчета, коли за избутване, образователни книжки пък развиват фината моторика и когнитивните им умения.  


Защо образователните играчки са полезни за децата?

Източник: unsplash.com

Развиват уменията на децата за решаване на проблеми

Една от огромните ползи от този вид детски играчки е способността им да предизвикват умовете на децата. Те ги насърчават да мислят, следвайки стъпка по стъпка последователността за решаването на даден проблем. 

Помагат им да мислят креативно и извън нормите, за да достигнат до решение на загадката, подреждането на пъзела или поставянето на кубчетата на правилните места.

Помагат за усъвършенстване на двигателните умения и фината моторика

Те не са просто играчки, с които вашето дете само да се забавлява. Разбира се, в основата на всяка играчка стои забавлението, но едновременно с това образователните играчки имат за задача да подпомагат и развият двигателните умения и по-специално координацията и фината моторика на малките. 

Играейки си по-често с интелигентни играчки, мъниците развиват координацията си и способността си да хващат, преместват и задържат различни по форма и размери предмети. 

Развиват творчеството и въображението

Децата са изключително любопитни да разберат заобикалящата ги среда. Интелигентните играчки, без значение дали са интерактивни или не, стимулират въображението им и им осигуряват платформа за себеизява, творческо мислене, експериментиране и креативност. 

Докато си играят, малките не само се забавляват, а намират нестандартни решения, развихрят въображението си и отключват творческия си потенциал.

Повишават и развиват емоционалната и социалната интелигентност

Този вид интелигентни  играчки са полезни не само за развитието на сетивата и двигателните умения, но и за развитието на емоционалните и социалните умения сред децата. Играейки, малките не само дават воля на въображението, но и играят различни ролеви игри, които изискват комуникация с други деца. 

Така, по време на играта се научават да разпознават емоции като страх, радост, гняв, обида, щастие и да им реагират адекватно. А увлечени в ролевите игри без проблем се адаптират към социума, комуникират с деца на тяхната възраст и обогатяват речниковия си запас.

Подобряват концентрацията

Всеизвестен факт е, че децата трудно да останат за дълго време концентрирани. Защото винаги има нещо по-интересно, по-забавно и привличащо вниманието им от играчката, с която са си играли с желание само до преди минути. 

Е, интелигентните играчки успяват да задържат вниманието на малките за дълго време, тъй като са много интересни и са истинско предизвикателство за тях. 

Изследванията показват, че ако детето започне да играе с интелигентни играчки от ранна детска възраст, то не само успешно развива полезни умения, но и подобрява концентрацията си значително. А това е от голяма полза, когато тръгне на училище и се налага да внимава в клас.

Подходящи образователни играчки според възрастта на детето

От 0 до 12 месеца

През първата си година детето развива сензорните си възприятия. Казано иначе, за да опознае света, то използва всичките си сетива. 

Тъй като не е особено подвижно през първите месеци, единствения начин да изследва средата, която го заобикаля е като докосва, хваща и “опитва” на вкус и мирис всичко, до което малките му ръчички успеят да достигнат. 

Ето защо е важно играчките, които ще му закупите да отговарят на еволюционната му нужда да изследва чрез допир, зрение, слух и дори вкусване всички обекти.

Подходящите образователни и сензорни играчки за малчугани на тази възраст са:

  • Залъгалките 

  • Играчките със светлини и музикални мелодийки

  • Детските телефони

  • Постелките и килимчетата за активна гимнастика

  • Музикалните играчки и други

От 1 до 2 годишна възраст

След като навърши годинка, детето  вече е доста подвижно и проявява още по-голям интерес и любопитство към света. На тази възраст то се нуждае от играчки за подобряване на баланса, координацията и фината моторика. 

В списъка с подходящи образователни играчки за деца на възраст между една и две години са:

  • Тематични играчки (кукли, камиончета, влакчета, самолети и други)

  • Колички за избутване

  • Играчки за подобряване на моториката и концентрацията (кофички и лопатки, дървени кубчета, играчки за “отваряне и затваряне”, забавни пирамиди, интерактивни книжки и т. н, и т. н.)

  • Музикални играчки (микрофони, пиана, китари, барабани и други)

2 + години

Навършат ли две години, малките вече са доста активни и имат нужда от играчки, които насърчават физическата игра. Това е времето, в което можете да научите вашето дете да кара колело за баланс, триколка или да рита топка на двора. 

Това е и страхотна възраст, за да включите и различни играчки, които изграждат познавателни умения у малките като:

  •  Дъски за писане на букви, цифри и рисуване

  •  Цветни книжки за разпознаване на различни видове животни

  • Конструктори с малко елементи (за развиване на фината моторика)

  •  Пъзели за подобряване на концентрацията, логическото мислене и двигателните умения

  •  Магнитни дъски и много други

Над 3 години

На тази възраст малчуганите са готови да се впуснат в запаметяване и писане на букви, цифри и дори изписване на прости думички. Подходящите играчки за детето ви (ако и то е тази възраст) са дъските за писане, магнитните дъски, книжките за оцветяване, играчките със събиране и изваждане и други.

Това е и възрастта, в която малките развиват въображението, творческото си мислене, социалните си умения и много искат да подражават на мама и тате. 

Затова няма да сгрешите, ако към списъка с интелигентни играчки добавите:

  • Акумулаторни коли

  • Комплекти за игри на професии

  • Къщички за игри и други

  • Пъзели

  • Дървени кубчета за конструиране и други


Защо образователните играчки са полезни за децата?

Източник: unsplash.com

От 5 до 8 години

След петата година децата вече знаят какво искат и сами ще ви кажат кои са любимите им образователни игри. Това може да са големи конструктори и пъзели с много части, колело с педали и без помощни колела, комплекти детски лаборатории, настолни игри и много други. 

Разбира се, няма да сгрешите, ако добавите към списъка и пластилин за моделиране, игри за писане и смятане, блокчета за рисуване и други видове играчки, които да развиват уменията на малките.

Напиши коментар

Моля влезте или се регистрирайте за да коментирате