Икона за регистриране на профил в сайта Регистрация
или
Забравена парола
или

Въпреки, че живеем в ерата на смартфоните и таблетите, куклите продължават да са сред любимите играчки както на бебетата, така и на децата.

И за това си има напълно логична (и естествена) причина.

Куклите са играчки, играта с които не само доставя огромно удоволствие на малките, но има и огромни ползи за тяхното израстване, образование и не са последно място им помага да опознаят по-добре себе си.

Кукли за деца - каква роля играят за развитието им?

Източник снимка: bghlapeta.com

Какви са предимствата от играта с кукли?

Развива умения за внимание и грижа

Играта е начинът, чрез който децата разбират и осмислят света, който ги заобикаля. Докато си играят с кукли, малките повтарят грижите, които полагат мама, тате, по-голям брат или сестра за самите тях.

Така, докато повиват, хранят, обличат или разхождат куклите си децата се научават да се грижат за “любим човек” и развиват чувство на емпатия.

Развива двигателните умения

Когато малчуганите си играят с кукли за деца те ги обличат, събличат, сресват, люлеят, къпят и приспиват. 

За всички тези действия малките използват мускулите на ръцете и пръстите си и по този начин развиват сръчността, фината си моторика и увеличават силата си.

Освен това, докато се грижат са куклите си, те се научават как сами да се обличат и събличат, тъй като пренасят действията, които извършват, грижейки се за играчката върху самите себе си.

А това им помага да се справят по-бързо с обличането и събличането, да усвоят умения като ходене до тоалетна, сресване, минете на лице, ръце, зъбки и т.н., и т.н.

Насърчава въображението

В момента, в който подадете на децата играчката, те веднага започват да си представят различни възможности и да разиграват разнообразни сценарии.

Те сами решават дали куклата е тяхното “бебе”, за което трябва да се грижат или е приятел, с който да споделят и да им бъде партньор в пакостите и забавленията.

Така, докато си играят с играчките, малките не само им придават определен образ, но и измислят забавни истории, впускат се в приключения и развиват не само своето въображение, но и креативността си.

Полезна е за развитието на речника на децата

Играта с кукли е една от най-забавните ролеви игри, по времето на която малките научават много нови думи.

Освен, че обогатяват речниковия си запас малките се научават и как правилно да го използват и да съставят както прости, така и по-сложни изречения.

Развива емоционалните умения

Играта с любимата кукла помага на децата да осмислят своя свят и заобикалящата ги среда.

Чрез играта малките упражняват умения за грижа и внимание към другите, а тези умения са изключително важни за емоционалното развитие на малките, без значение от пола им.

Когато вземат в ръце куклата, мъниците се грижат за нея, гушкат я и я обичат с цялото си сърце, а това ги учи как да проявяват емпатия, грижа и любов към другите.

Развива социалните умения

Другото предимство от играта с кукли за деца е, че насърчава комуникацията между малките.

Когато мъничетата играят заедно, те се научават как да споделят, да общуват помежду и най-важното - как да работят в сътрудничество.

А тези умения са изключително важни за тяхното социално развитие и за успешното им вписване в социума.

Учи децата на отговорност

Усвоявайки важни социални умения в ранна възраст децата се учат и на отговорност. 

Играейки си със своите кукли, малките полагат грижи за тях, което ги учи да бъдат отговорни към любимите си хора.

Развиването на това умение на малко по-късен етап им помага да се грижат както за домашните си любимци, така и за по-малките си братя или сестри.

Кукли за деца - каква роля играят за развитието им?

Източник снимка: bghlapeta.com

Насърчава чувство на принадлежност

Играейки си на различни игри с куклите, децата разиграват различни сценарии и влизат в ролята на майки, бащи, лекари, учители.

Това им позволява да изследват различни роли от живота и да открият тази, която ги кара да се чувстват удобно и комфортно.

Помага на малките да се справят с емоциите

Когато децата са тъжни, уплашени или ядосани, те преодоляват тези емоции като споделят тревогите си с любимата си кукла. 

Така, по време на играта малките не само се научават да споделят, но и се справят по-бързо и лесно с емоциите си. Това е здравословен начин да изразят себе си и да се научат да контролират чувствата и емоциите си.

Видове кукли за деца

Няма да ни стигне времето, за да обърнем внимание на цялото огромно разнообразие от видове кукли за деца, които в момента се предлагат на пазара.

Затова ще ви запознаем само с някой от основните видове, подходящи за деца от различни възрастови групи.

Парцалени

Този вид кукли се изработват от мек материал и са много подходящи за първа кукла на мъничетата.

Парцалените кукли са с размери, подходящи за хващане и гушкане от малките ръчички на бебетата. Освен това са облечени в ярки тоалети и са с лица, които сякаш казват “гушни ме”.

Кукли бебета

Както става ясно и от името им, този вид кукли приличат на бебета. Обикновено се произвеждат от мека пластмаса и се предлагат с допълнителни аксесоари и дрешки.

Има и модели, които се предлагат с “бебешки центрове”, в които малките могат да преобличат, къпят, хранят или приспиват своята кукла бебе. “Бебетата” са подходящи за игра на деца на възраст над 3 години.

Класически

Класическите кукли са подходящи за деца над 3 години. Това е времето, в което малките започват да опознават света около себе си и да развиват своето въображение, креативност и чувство на отговорност.

Към момента много производители предлагат класически или “модни” кукли, като разбира се най-популярни сакуклите Barbie.

Някой от моделите се предлагат с допълнителни аксесоари и дрехи, докато други се предлагат в комплект:

  • “Щастливо семейство” 
  • “Булка принцеса”
  • “Йога”, “Лекар”
  • “Пътешественик” и много други

Кукли за деца - каква роля играят за развитието им?

Източник снимка: bghlapeta.com

Пеещи и говорещи кукли

Този вид кукли могат да бъдат както парцалени, така и от пластмаса. Те са много обичани от малките, тъй като те пеят, смеят се и говорят. 

Едва ли е нужно да казваме колко голямо е разнообразието от този вид кукли, което може да се открие на пазара.

Има модели, които са само музикални, други говорят, а има и такива, които дори могат да се хранят, да пишкат и да плачат.

Пеещите и говорещите кукли за деца са подходящо за мъничета над 3 години.

Как да изберете подходящия модел кукли за деца?

Безопасността винаги е на първо място

Куклата, която избирате трябва да отговаря на възрастта и степента на развитие на детето и да е напълно безопасна за него. Затова преди покупката е добре да обърнете внимание на опаковката на продукта, където задължително е посочено за каква възраст е предназначена играчката.

Освен това е препоръчително да обърнете внимание дали играчката може да се разглобява, дали е придружена от допълнителни аксесоари, които включват лесно отделящи се части и от какъв материал е изработена.

Уверете се, че куклата е почиства лесно

Тъй като децата ви ще си играят много с любимата си играчка, това означава, че тя лесно ще се замърсява. Поради това е хубаво куклата, на която се спрете да може лесно да се почиства, а дрешките ѝ да се перат. 

Ако сте се спрели на парцалена кукла, проверете дали може да се пере в автоматична пералня.

Обърнете внимание на предпочитанията на мъничето

Децата също като нас възрастните имат свой вкус и предпочитания, които не бива да пренебрегвате.

Постарайте се да разберете за какъв вид кукла мечтаят малките и ако моделът е подходящ за възрастта им, подарете им играчката.

Избирайте кукли от популярни марки и магазини

Вярно е, че разнообразието от кукли, което се предлага на пазара е огромно, но ако държите на качеството на изработката, безопасността на продукта и дълготрайността му съветът ни е да се спирате на модели кукли от производители, които са познати и не правят компромиси с качеството.

Кукли за деца - каква роля играят за развитието им?

Източник снимка: bghlapeta.com

Същото се отнася и до избора на търговец. Да, има магазини, в които можете да откриете играчки и кукли за деца на по-ниски цени, но ниската цена не е гаранция за високо качество.

Често задавани въпроси

Какви видове кукли за деца предлагате?

В нашия онлайн магазин ще откриете разнообразие от модели, марки и видове детски кукли, подходящи за всички възрастови групи. 

Ние можем да ви предложим както широка гама парцелни кукли, кукли бебета за най-малките, така и класически и Barbie кукли, комплекти, кукли за прически за по-големите.

От кои марки са предлаганите кукли?

Ние работим само с доказали се брандове, които са сред лидерите в производството на кукли и детски играчки. 

В онлайн магазина ни ще откриете играчки популярни марки сред които:

  • Barbie
  • Simba
  • Felix Toys
  • Sparkle Girltz
  • Andreu Toys
  • Asi
  • Moni Toys
  • Moni
  • Bambolina и други

В какви срокове е доставката?

Сроковете, в които можем да ви доставим закупените от вас продукти са от 3 до 7 работни дни

Доставката се извършва чрез куриерските компании Спиди и Европът (за страната) и Спиди, Европът и наш куриер (за София).

Напиши коментар

Моля влезте или се регистрирайте за да коментирате